Descentralizarea: primele propuneri ale aleșilor locali, pe masa MDRAP | Regionalizare
Home » Presa » Descentralizarea: primele propuneri ale aleșilor locali, pe masa MDRAP
Articol Descentralizarea

Descentralizarea: primele propuneri ale aleșilor locali, pe masa MDRAP

Marți, 30 Aprilie 2013, comunicat de presă MDRAP

La cea de-a doua întâlnire cu membrii Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, care a avut loc la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, asociaţiile administraţiei publice locale și-au prezentat punctele de vedere şi au depus un prim set de propuneri concrete privind descentralizarea administrativă.

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, ai Asociaţiei Municipiilor din România, ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Asociaţiei Oraşelor din România și ai Asociației Primarilor Sectoarelor Municipiului București au discutat cu membri ai Consiliului pentru Regionalizare despre tipul competenţelor şi al inventarului patrimonial care vor trebui transferate către autorităţile publice locale, ca urmare a procesului de regionalizare-descentralizare. Sursele de finanţare şi beneficiarii de la nivel local, modificările care trebuie aduse legislaţiei din domeniul administraţiei publice locale şi viitoarele competenţe ale structurilor descentralizate au fost şi ele dezbătute. La întâlnire au participat şi membri ai Grupului de lucru academic – reprezentanţi ai Academiei Române, cercetători și profesori universitari.

”Salut propunerile colegilor din administraţia publică şi pe cele ale membrilor grupului de lucru academic care sunt în sală. Vom avea din ce în ce mai multe întâlniri de tipul acesta, pentru că nu suntem aici doar ca să stabilim elementele de care avem nevoie pentru organizarea şi funcţionarea regiunilor, ci şi ca să conturăm profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale, bazându-ne pe concluziile studiilor pe care ni le prezentaţi”, a declarat ministrul Liviu Dragnea, preşedinte al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare. “Sper să ajungem cât se poate de repede la un acord pe subiectele dezbătute azi, ca să putem finaliza întregul proces înainte de începerea noii generații de programe operaționale, prevăzute pentru perioada 2013-2020. În același timp, sunt conștient că nu putem porni descentralizarea până nu avem punctele de vedere ale administrației locale”, a subliniat ministrul.

Până la următoarea reuniune cu Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, reprezentanții asociațiilor aleșilor locali se vor întâlni pentru a discuta propunerile avansate și a stabili un set comun de puncte de vedere.

| Galerie foto |