Lucrările la procesul de descentralizare avansează în paralel cu cel de regionalizare | Regionalizare
Home » Presa » Lucrările la procesul de descentralizare avansează în paralel cu cel de regionalizare
dragnea

Lucrările la procesul de descentralizare avansează în paralel cu cel de regionalizare

Sambata, 25 Mai 2013, comunicat de presă MDRAP

Descentralizarea competențelor publice de la nivel central la nivel local și regional a reprezentat tema întâlnirii de lucru organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu reprezentanți ai structurilor asociative ale administrației publice locale, cu primari și președinți de consilii județene, în prezența reprezentanților unor ministere și a membrilor grupului academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG).

Am stabilit să avem aceste discuții chiar cu cei către care vrem să transferăm competențe, adică reprezentanții autorităților publice locale – primari de comune, de orașe și municipii, președinti de consilii județene. Am ținut să participe la discuții și cei care vor trebui să legifereze ceea ce propunem noi.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea la conferința de presă organizată după primele două zile de dezbatere.

Tema discuțiilor a fost stabilită având în vedere faptul că descentralizarea este un proces care se derulează în paralel cu cel de regionalizare, iar stabilirea competențelor pe fiecare nivel administrativ trebuie să se realizeze în urma unor consultări cât mai ample, cu cei direct vizați de acest proces.

Sunt mulțumit de cum decurge întâlnirea, mai ales pentru faptul că cei prezenți sunt foarte implicați, au contribuit din plin la discuții, s-au pregătit încă dinainte cu întrebări și propuneri concrete, au luat foarte în serios acest proces.”, a afirmat Liviu Dragnea.

În cadrul întâlnirii s-a convenit ca orice proces de transfer de competențe și atribuții în plan local să se realizeze în mod obligatoriu și cu un transfer de resurse. Unul dintre principiile foarte importante care au fost stabilite în legătură cu descentralizarea competențelor se referă la criteriile de repartizare. Astfel, participanții au propus ca la nivelul consiliilor locale și județene să se exercite competențe în special de administrare, consiliile regionale să exercite competențe legate de dezvoltarea regiunii, iar la nivel central să rămână cele legate de elaborarea politicilor și strategiilor naționale, cele de reglementare și cele de monitorizare și control.

Întâlnirea a avut loc la Tulcea, urmând ca alte întâlniri de lucru să fie organizate periodic de MDRAP pentru detalierea procesului de descentralizare. Propunerile și observațiile formulate sunt centralizate la nivelul ministerului, care le va analiza și le va transpune în proiecte de modificare a actelor normative existente în domeniul administrației publice. Proiectele legislative rezultate vor fi prezentate la următoarele întâlniri.

* * *

În paralel cu întâlnirile de lucru pentru descentralizare, MDRAP organizează, în fiecare regiune de dezvoltare, dezbateri cu participare publică pentru procesul de regionalizare. Primul astfel de eveniment, pentru regiunea Nord-Est, a avut loc joi, 23 mai a.c., la Iași.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este instituția desemnată în februarie 2013, prin Memorandumul aprobat de Guvernul României, să coordoneze pregătirea procesului de regionalizare-descentralizare.

| Galerie foto |