Regionalizarea conduce la reducerea distantelor administrative pentru cetatean | Regionalizare
Home » Presa » Regionalizarea conduce la reducerea distantelor administrative pentru cetatean
comunicat_regionalizare

Regionalizarea conduce la reducerea distantelor administrative pentru cetatean

Vineri, 7 Iunie 2013, comunicat de presă MDRAP

Procesul de regionalizare, însoţit de descentralizare, va conduce la reducerea distanţelor administrative. Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii organizate pe data de 7 iunie, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), la Timişoara, cea de-a treia acţiune în plan local de acest fel.

Sinteza studiilor realizate pentru MDRAP, prezentată şi la dezbaterile anterioare de la Iaşi şi Craiova, a fost expusă invitaţilor de către viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

”Regionalizarea este un proces care se desfăşoară numai împreună cu descentralizarea. Actuala structură instituţională este, în mare parte, rigidă, chiar agresivă cu cetăţeanul. Regionalizarea şi descentralizarea urmăresc să rupă acest ghem de putere concentrat în prezent de administraţia publică centrală.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Participanţii au avut posibilitatea de a susţine propriile observaţii şi propuneri, de a adresa întrebări şi de a completa formularele pentru propuneri puse la dispoziţie de MDRAP. În acest fel, ministerul difuzează, în plan local, principalele aspecte ale procesului şi asigură consultarea publică a grupurilor interesate: reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai mediului academic şi universitar, parlamentari şi societatea civilă.

”Suntem obişnuiţi ca toată dezvoltarea să fie gândită mereu de la centru. Oricât ar fi de bun, niciun ministru nu poate gândi bine, unitar, de la Bucureşti pentru toată ţara, nu poate cunoaşte specificul din fiecare localitate. Birocraţia are ca izvor principal centralizarea. În momentul în care descentralizăm, reuşim să facem un concept despre care s-a vorbit ca de o himeră – GHIŞEUL UNIC.”, a adăugat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, vorbind despre unul dintre avantajele procesului – reducerea distanţelor administrative.

*     *     *

Dezbaterea de la Timişoara, cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare, face parte din seria de consultări organizate de MDRAP, începând din luna mai a.c., în fiecare regiune de dezvoltare. Primele două dezbateri s-au desfăşurat la Iaşi şi Craiova, iar următoarea va avea loc la Cluj. Dezbaterile în plan local reprezintă una dintre etapele procesului de pregătire a proiectului de regionalizare-descentralizare.

Galerie foto |