Liviu Dragnea, la Cluj-Napoca: ”Resedintele regiunilor trebuie stabilite dupa criterii functionale” | Regionalizare
Home » Presa » Liviu Dragnea, la Cluj-Napoca: ”Resedintele regiunilor trebuie stabilite dupa criterii functionale”
comunicat1

Liviu Dragnea, la Cluj-Napoca: ”Resedintele regiunilor trebuie stabilite dupa criterii functionale”

Joi, 20 Iunie 2013, comunicat de presă MDRAP

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a subliniat astăzi, 20 iunie a.c., la Cluj-Napoca, că reşedinţele viitoarelor regiuni trebuie stabilite după criterii funcţionale, în localitatea care asigură cele mai bune fluxuri comerciale, economice și demografice, iar instituțiile regionale vor putea fi înființate în celelalte centre urbane importante.

La cea de-a patra dezbatere publică în plan local, organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea a prezentat calendarul pregătirii procesului de regionalizare: „Suntem acum în plin proces de dezbatere publică, la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august se finalizează acest pachet de dezbateri prin țară. După fiecare dezbatere, toate întrebările, toate propunerile, toate ideile sunt procesate și contribuie la analiza noastră”, a declarat viceprim-ministrul.

„În perioada august – prima jumătate a lunii septembrie vor continua analizele în grupul de lucru academic (al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare). Luna septembrie va fi o lună plină de dezbateri la București, cu participare internațională, în care prezentăm proiectul regionalizării mult mai aproape de final, cu accent foarte mare pe competențele și atribuțiile care se transferă la regiuni și în plan local. În momentul în care putem vorbi oficial de noțiunea de regiune, după revizuirea Constituției, proiectul va fi pe masa Guvernului, care îl poate înainta Parlamentului”, a adăugat ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Cu privire la propunerile de desființare a comunelor sau județelor, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a declarat că se poate discuta despre o asociere a comunelor, pentru realizarea de proiecte sau interese comune și despre o eventuală comasare a lor instituțională voluntară, după o perioadă de funcționare în asociere, subliniind: „Comuna, ca unitate administrativă, nu se poate desființa, pentru că nu are niciun câștig. În plus, nu putem începe trei procese uriașe în același timp.”

* * *

Dezbaterea de la Cluj-Napoca privind procesul de regionalizare-descentralizare face parte din seria de consultări organizate de MDRAP, începând din luna mai a.c., în fiecare regiune de dezvoltare. Primele trei au avut loc la Iași, Craiova și Timișoara. Dezbaterile în plan local reprezintă una dintre etapele procesului de pregătire a proiectului de regionalizare-descentralizare.

| Galerie foto |