Criteriile pentru procesul de regionalizare, dezbătute şi în regiunea Centru | Regionalizare
Home » Presa » Criteriile pentru procesul de regionalizare, dezbătute şi în regiunea Centru
DSC_0001_01

Criteriile pentru procesul de regionalizare, dezbătute şi în regiunea Centru

Vineri, 12 Iulie 2013, comunicat de presă MDRAP

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a prezentat joi, 11 iulie a.c., şi vineri, 12 iulie, la dezbaterile organizate la Sibiu şi în staţiunea Băile Balvanyos, criteriile propuse în analizele realizate pentru procesul de regionalizare-descentralizare de grupul academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG). Criteriile au fost analizate în funcţie de contribuţia lor la dezvoltarea unitară a unei regiuni.

O primă caracteristică se referă la dezvoltarea economică şi generală a regiunii, la modul în care acestea sunt influenţate de numărul de poli de dezvoltare din interiorul unei regiuni. „Sistemul regional pe care îl propunem este cel multipolar, cu mai mulţi poli de dezvoltare într-o regiune. Altfel, localităţile bogate devin şi mai bogate, iar localităţile sărace încep să se depopuleze şi îşi reduc şi mai mult şansa la dezvoltare”, a declarat ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Astfel, o regiune cu mai mulţi poli asigură cea mai echilibrată formă de dezvoltare a regiunii în ansamblu, în timp ce sistemele regionale bipolare sau monopolare asigură dezvoltare doar în jurul respectivilor poli de dezvoltare, cu posibile consecinţe negative asupra unor zone periferice, care nu ajung să fie cooptate în procesul de dezvoltare.

Din punctul de vedere al dimensiunii, o regiune eficientă are nevoie de un teritoriu suficient de mare, pentru a avea o varietate cât mai mare de resurse de dezvoltare, de la cele naturale şi umane, la infrastructura de transport, educaţională şi de sănătate.

Cu privire la fluxurile demografice şi comerciale, este preferabil ca, în cadrul unei regiuni, acestea să fie orientate spre interior, pentru a contribui la dezvoltarea regiunii.

Un alt factor important pentru dezvoltarea regiunii îl constituie existenţa unor specializări cât mai diverse ale forţei de muncă, pentru a acoperi cât mai multe tipuri de activităţi productive din interiorul regiunii.

De asemenea, studiile relevă că o compoziţie cât mai variată a populaţiei din punct de vedere cultural, lingvistic, etnic sau religios este importantă pentru asigurarea dezvoltării şi interacţiunii sociale în interiorul regiunii.

Dezbaterile care au urmat prezentării susţinute de viceprim-ministrul Liviu Dragnea s-au axat pe modul în care desemnarea viitoarelor regiuni şi a atribuţiilor care le vor fi transferate vor influenţa funcţionarea sistemului administrativ din România.

Alături de membri ai CONREG, au participat, la dezbateri, aleşi locali din regiunea de dezvoltare Centru, reprezentanţi din mediul academic şi universitar, parlamentari şi membri ai societăţii civile.

*  *  *

Întâlnirile de la Sibiu şi Băile Balvanyos fac parte din seria de consultări organizate de MDRAP în fiecare regiune de dezvoltare privind procesul de regionalizare-descentralizare. Începând din luna mai, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a realizat deja consultări la Iaşi, Craiova, Timişoara, Cluj, Galaţi şi Constanţa. Dezbaterile în plan local reprezintă una dintre etapele procesului de pregătire a proiectului de regionalizare-descentralizare.

| Galerie foto |