Seminar romano-polonez privind impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbtiei fondurilor europene | Regionalizare
Home » Întâlniri şi dezbateri » Seminar romano-polonez privind impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbtiei fondurilor europene
1380294042-872

Seminar romano-polonez privind impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbtiei fondurilor europene

27 Septembrie 2013, Bucureşti - întâlnire de lucru

Modelul polonez de descentralizare și de regionalizare, influența asupra gradului de absorbţie a fondurilor europene în Republica Polonă, fondurile europene din România în contextul procesului de regionalizare – descentralizare și perspective pentru perioada 2014-2020, studii de caz ale unor regiuni administrative poloneze și descentralizarea din perspectiva Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România au fost principalele teme prezentate astăzi, 27 septembrie a.c., la seminarul româno-polonez cu tema “Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbţiei fondurilor europene“.

Seminarul, organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice la Palatul Parlamentului, a fost prezidat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și de Elżbieta Bieńkowska, ministrul dezvoltării regionale din Polonia.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a susținut o prezentare cu privire la stadiul pregătirilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare din România. „În această perioadă proiectul este finalizat, toate structurile asociative l-au primit în studiu și îi invităm să trimită la minister observaţiile lor. Vom organiza o întalnire cu toate structurile asociative, reprezentative pentru autoritățile publice locale ca să luăm o hotarare finală cu privire la acest proiect”, a declarat ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

„Ca să vă dau un exemplu legat de finanțarea investițiilor locale: eu, personal, nu mai vreau să decid, dacă se finanțează sau nu o alimentare cu apă într-o comună; consider că nu e de competența ministrului să hotărască asta, ci de competența autorității locale. Nu putem determina un transfer serios de competențe către autorităţile locale fără să avem nivelul intermediar al regiunilor. Împreună cu dumneavoastră trebuie să realizăm acest concept de integrare-dezvoltare”, a adăugat Liviu Dragnea, adresându-se participanților la seminar.

Tot astăzi a fost semnat „Memorandumul de înţelegere pentru cooperarea în domeniile dezvoltării regionale şi administraţiei publice între Ministerul Dezvoltării Regionale din Polonia şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România”.

„Sper că ceea am prezentat azi este începutul unei frumoase colaborări la nivel regional şi local. Mă bucur să putem împărtăşi din experienţa noastră, continuând astfel tradiţia colaborării româno-polone, care are peste 20 de ani. Cred că descentralizarea e calea potrivită, iar experiența Poloniei demonstrează acest lucru. La noi, a fost evident că trebuie să creăm mai puține voievodate, pentru că cele care existau erau imposibil de administrat, nu aveau nicio putere financiară. Toate acestea, şi nivelul de absorbţie, şi creşterea economică, sunt rezultatul reformelor pe care le-am derulat în anii trecuţi”, a afirmat ministrul Elżbieta Bieńkowska.

Seminarul a urmărit să faciliteze dialogul şi schimbul de experienţă la nivelul autorităţilor publice din România și Polonia, cu privire la implementarea procesului de regionalizare-descentralizare şi la modul în care un sistem administrativ descentralizat poate îmbunătăţi rata de absorbţie a fondurilor europene.

Galerie foto

Prezentări