Discutii avansate despre proiectul de descentralizare, la MDRAP | Regionalizare
Home » Presa » Discutii avansate despre proiectul de descentralizare, la MDRAP
johanis

Discutii avansate despre proiectul de descentralizare, la MDRAP

Marti, 8 Octombrie 2013, comunicat de presa MDRAP

Prevederi importante cu privire la procesul de descentralizare a administraţiei publice din România au fost convenite astăzi, 8 octombrie a.c., la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în cadrul unei întâlniri între delegaţia ministerului, condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, delegaţia liberală, condusă de Klaus Johannis şi şefii unor structuri asociative ale administraţiei publice locale.

Întâlnirea a avut loc după ce, în ultimele luni, MDRAP a avut o serie de consultări pe această temă cu asociaţiile reprezentative pentru administraţia publică locală şi a redactat propunerile acestora într-o formă legislativă.

„Cred că este o zi importantă; am avut o discuţie foarte bună despre descentralizare – aceasta ar fi ultima acţiune pe care Guvernul trebuie s-o facă pentru a produce ruperea definitivă faţă de comunism. Am hotărât împreună descentralizarea unor instituţii din subordinea ministerelor care gestionează sănătatea, agricultura, mediul, munca, tineretul şi sportul, transporturile, cultura, turismul şi educaţia.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice a prezentat o serie de competenţe şi instituţii, aflate în prezent în subordinea unor ministere, pentru care s-a convenit astăzi transferul la nivelul administraţiei publice locale, prin includerea lor în proiectul descentralizării.

Am mai stabilit astăzi un lucru important: transferul de competenţe la nivel local se va face cu asigurarea integrală a resurselor financiare, de la bugetul de stat.”, a precizat Liviu Dragnea.

Ca principiu general, participanţii la întâlnire au decis ca ministerele să păstreze atribuţiile de inspecţie şi control, fiind vorba de competenţe ale administraţiei publice centrale.

Descentralizarea este importantă. Aşteptam de ani de zile ca descentralizarea să fie dusă mai departe, astfel încât decizia să se ia cât mai aproape de cetăţean. Nu este o decizie uşoară, este complicată, dar utilă. Faptul că, într-un timp relativ scurt, am reuşit să ne punem de acord cu privire la atât de multe aspecte ale descentralizării, arată că există voinţă politică.”, a afirmat Klaus Johannis.

O noua întâlnire, programată săptămâna viitoare, se va purta pe forma finală a proiectului de act normativ, elaborat de minister în baza celor hotărâte astăzi.

| Galerie fotoGalerie video |